lauantai 4. toukokuuta 2013

4. 11. Miehinen maailma



 Harvat meistä tietävät, että katolista kirkkoa on hallinnut jo 265 paavia, mutta moni voi jo arvata, että yksikään heistä ei ole ollut nainen. Kun aletaan muistella yhdysvaltojen presidenttejä, moni ymmärtää, että Yhdysvalloilla ei ole koskaan ollut naispresidenttiä. Näihin maailman arvostetuimpiin ammatteihin ei ole koskaan huolittu naisia ja voi olla hyvin todennäköistä ettei tulla koskaan huolimaan.

Brittiläinen The Economist Intelligent Life selvitti miesten ja naisten määriä erilaisissa tehtävissä. Tulokset oli nähtävissä Anu Nousiaisen julkaisemassa Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 10/2011.  Tulosten joukosta löytyy myös Suomessa listattuja ammatteja ja arvoja. Miehet johtavat selkeästi kategorioissa professorit, Suomen arkkipiispat, tuhat eniten pääomatuloa saaneet sekä kunnan- ja kaupunginjohtajat. Samalla naiset johtavat tilastoja Suomessa turvakotien asiakkaiden listalla, 80 vuotta täyttäneiden joukossa sekä 13-17-vuotiaiden psykiatrisella hoidossa olevien listalla. Nämä kyseenalaiset saavutukset kertovat naisten voivan pahoin miesten dominoivassa maailmassa.

 Tutkimuksen tulokset osoittavat, että naiset ovat ympäri maailmaa miehiä heikommassa asemassa. Tulokseen vaikuttavat varmasti kehitysmaissa tapahtuva naisten oikeuksien heikko asema ja vakiintunut paikka kotona tai epämukavissa oloissa esimerkiksi puuvillapelloilla. Näissä maissa vain harvoilla on varaa kouluttautua ja siihen onnekkaaseen asemaan pääsevät usein vain miehet. Silti kehittyneissä maissa tilanne voi olla erilainen mutta ei naisten kannalta sen parempi. Tutkimus ei valitettavasti selitä syytä siihen miksi naiset eivät työskentele yhtä korkeissa asemissa, kuin miehet. Uskottavia syitä voi olla naisten halu perustaa perhettä aikaisessa vaiheessa jolloin pitkäaikainen kouluttautuminen ei ole mahdollista. Toinen mahdollinen syy on, että naiset eivät halua niin sanottuihin miehisiin ammatteihin ja johtamistöihin. Tämä ei kuitenkaan koske sitä suurta osaa naisista, joka haluaisi edetä elämässään, mutta ihmisten asenteet, ennakkoluulot ja vanhanaikaiset naisen aseman korostamiset voivat estää nämä haaveet. Naisten ja miesten välit työelämässä ovat kiristyneet myös palkkauksen takia ja feministiset aatteet ovat saaneet naisten keskuudessa yhä enemmän kannatusta.

 The Economist Intelligent Life -tutkimuksen mukaan miehet johtavat henkirikosten uhrien, alkoholiin kuolleiden ja sepelvaltimotautiin kuolleiden listaa ylivoimaisella johdolla. Kaikki myös ymmärtävät, että miehet kuolevat keskimäärin nuorempina, kuin naiset, sillä miehet kärsivät joko huonoista elintapatottumuksista tai perinnöllisistä sairauksista, jotka lyhentävät heidän elinikää. Kukaan ei voi myöskään kieltää sitä faktaa, että miehet nauttivat alkoholia runsaasti naisia enemmän ja ovat siten alttiita alkoholin aiheuttamille sairauksille. Miehiä kuitenkin arvostetaan jostain syystä naisia korkeammalle  työmaailmassa.  Tästä voi päätellä, että naiset ovat suvunjatkamisen takia riskityöntekijöitä yrityksille erityisesti äitiyslomien takia. Samalla voi myös miettiä,miksi miehiä arvostetaan työelämässä enemmän vaikka he todennäköisesti sairastuvat vakavammin ja joutuvat eläkkeelle tai sairaslomalle todennäköisemmin.

 Yhteenvetona tutkimuksen osoittamista tuloksista ja yleisestä tiedosta voidaan todeta, että miehet ovat naisia paremmassa yhteiskunnallisessa asemassa. Tähän tulokseen ovat varmasti johtaneet useat syyt, mutta tilanteen korjaamiseksi ja tasa-arvon korostamiseksi erityisesti palkkauksessa ja ihmisten asenteissa tulisi tapahtua muutoksia, jotta ihmiset voisivat paremmin ja kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti.








2 kommenttia:

  1. Tekstisi on mielenkiintoista luettavaa ja se alkaa todella houkuttelevasti. Virkkeesi ovat sopivan pituisia. Olet koonnut hyvin tietoa ja ottanut kantaa mielipidemäisesti asiaan. Esseesi on sisältää hyvin kappalejaon. Mutta voiko asian eteen tehdä jotain? Miten ongelmaan saisi parannuksen?
    Mieleeni jäi hyvät kannanotot kehitysmaan tasa-arvoisuudesta.

    ****

    VastaaPoista
  2. Tekstissäsi on pohdiskeleva sävy, kuten tehtävänannossa pyydetään. Käsittelet aihetta melko laajasti. Pohdit syitä vallitsevaan tilanteeseen.

    Esittelet aineiston/tilaston hyvin. Tekstissä voisi kuitenkin tuoda esiin, että muuta kuin Suomea koskevassa osuudessa tilasto käsittelee vain johtavia tehtäviä. Ei siis oikein voi tilaston perusteella todeta, että "Tutkimuksen tulokset osoittavat, että naiset ovat ympäri maailmaa miehiä heikommassa asemassa."

    Kieli on pääosin sujuvaa ja teksti on tarpeeksi laaja esseeksi.

    ****-

    VastaaPoista